Pagrindinis principas yra paprastas: šokoladas ir grietinėlė 1:1. Papildot norimais prieskoniai, gal likerio ar tomo/viskio šliūkštelti norėsit. Kai kurie gal norės žiupsnelio čili pipirų ar vieno-antro arbatinio šaukštelio tarkuotų citrinų bei apelsinų žievelių, smulkiai pjaustytų rozmarinų/levandų.
Masė gali būti stingdoma apvolioje pyraginėje/kekso formoje. Svarbiausia, kad būtų visai nedidelė (kekso iki 15 cm ilgio, apvali – iki 16 cm skersmens).
Šalia karamelizavau ir susmulkinau žemės riešutus, nes su riešutais man visada interaktyviau. Taip pat šaukštelis plaktos grietinėlės reikalo negadintų.
Nekeptas šokoladinis pyragas
No Bake Chocolate Cake
225 g tamsaus (70 proc) kokybiško juodojo šokolado
225 g riebios (35-36 proc) grietinėlės
1/2 a. š. maltų kvapiųjų pipirų (pasirinktinai)
2 a. š. tirpios kavos (pasiriktinai)
1/4 a. š. druskos
kakavos miltelių
Į dubenėlį, kurį galite kaitinti sudėkite šokoladą, supilkite grietinėlę, sudėkite pipirus ir kavą. Masę dėkite virš prikaistuvio su verdančiu vandeniu (dubens dugnas neturėtų siekti vandens ir masė turi būti šildoma tik kylačiais verdančio vandens garais). Lėtai maišant masę ištirpinkite. Kai bus vientisa, nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite žiupsnelį druskos.
Formą ištepkite sviestu ir tvarkingai išklokite kepimo popieriumi (jei neprieštaraujate prieš nelygius kraštus – galite tiesiog iškloti maistine plėvele). Į formą supilkite šokolado masę, ataušikite kambario temperatūroje, uždenkite formą maistine plėvele ir dėkite nakčiai į šaldytuvą.
Prieš patiekiant pabarstykite kakavos milteliais. Patiekite vieną arba su norimais priedais (karamelė/grietinėlė/riešutai ir pan).
Skonis: 9/10
Pyrago pyragu nepavadinsi, nes labiau tai triufelinė masė. Standus kreminis šokoladas yra prabangiau už įprastą plytelę.
Turbūt nereikia minėti, kad siūloma tikriems šokolado gerbėjams. Šokoladą naudokite mėgstamą ir kokybišką, o masę gardinkite jau kas jums prie širdies artimiau.