Treacle and stout cake/ Juodosios melasos ir stouto pyragas.

8C2BBD12-804F-4F11-BEFF-099BC8515012

Guys, I am about to share with you a truly epic recipe – Ginger and Stout Cake, though I prefer to refer to it as treacle, ginger and stout cake.

It was my first time using treacle which I purchased from Marks&Spencer just before they closed in Vilnius. I knew that I would probably use it for some Christmas baking and I did. In early November I already started looking what to bake for Christmas (big thing it is, isn’t it?). I am still torn between several options and this molasses cake seems like a very proper one: Dark Molasses Gingerbread Cake

Then, somewhere in comments section someone mentioned a molasses and stout cake. Sold. I love stout in baking. I googled the recipe which asked for simple molasses, but all I had was black treacle. And I went for it.

The batter was so liquid that I greatly doubted whether a cake can be done from “this“. It can. And it is magnificent.  You will get a wonderful, full of flavour, dark and very much intense (ginger wise, be aware) cake. But please, make sure to check your cake from time to time and bake it as long as you need (not necessarily what time the recipe indicates). Also, I haven’t tried it with molasses but black treacle was wonderful and I intend to stick with it as it has a more distinct flavour than simple molasses.

So, if you are looking for distinct, intense and dark gingerbread – give it a go.

The Marrow’s Ginger Stout Cake
Recipe

2 tablespoons unsalted butter, at room temperature
125 grams raw (Demerara) sugar (1/2 cup)
1 cup stout
1 cup black treacle
½ teaspoon baking soda
240 grams all-purpose flour (2 cups)
1 tablespoon ground ginger
1 teaspoon cinnamon
¼ teaspoon ground cloves
¼ teaspoon freshly grated nutmeg
¼ teaspoon freshly ground black pepper
¼ teaspoon allspice
¼ teaspoon fine sea salt
3 tablespoons grated fresh ginger
3 large eggs, at room temperature
1 teaspoon vanilla extract
150 grams dark brown sugar, lightly packed
130 grams granulated sugar
¾ cup safflower oil

Heat oven to 350 degrees. Grease a baking pan of your choice well with the softened butter. Coat the entire pan with raw sugar so that it sticks to the butter. Turn the pan over to dump out any excess sugar.

Add the stout and treacle to a medium saucepan and bring to a simmer. Remove from the heat. Carefully whisk in the baking soda and let cool to room temperature. Be careful as the stout mixture will bubble up.

Sift together the flour, ground spices, pepper and salt. Set aside.

In the bowl of an electric mixer fitted with the whisk attachment, mix the fresh ginger, eggs, vanilla extract, dark brown sugar, and granulated sugar on medium speed for five minutes.

Turn the mixer down to low speed and add the oil. Mix for another 5 minutes. Slowly add the stout mixture and mix for another 5 minutes.

Carefully add the dry ingredients in two parts, mixing well in between each addition.

Pour the batter into the prepared pan. Bake for 55 to 65 minutes, or until a cake tester comes out clean. Let the cake cool for 15 minutes and then flip upside down to release while still warm. Let cool completely.

I would also suggest wrapping a cooled cake into plastic wrap and leave it for a day or two for all flavours to melt together. 

 

Šį pyragą kepiau gana neseniai kai internetuose ieškojau įkvėpimo šių metų Kalėdiniam pyragui. Vienas iš pačių rimčiausių pretendentų šiuo metu yra juodosios melasos ir imbiero pyragas, nors meduolinis sūrio pyragas irgi vertas daug dėmesio.

Minėtų pyragų komentarų sekcijoje kažkas paminėjo melasos ir stouto pyragą ir aš tuoj pat puoliau googlinti receptą, nes stoutas kepiniuose man visada yra puiki idėja. Nors receptas reikalavo paprastos melasos, bet tuo metu turėjau tik juodąją, kurią pirkau iš Marks&Spencer prieš jiems užsidarant Vilniuje. Juodoji melasa yra kiek labiau išskirtinio ir išraiškingo skonio, todėl poroje su imbieru ir stoutu, atrodė, turėtų tikti.

Ir aš neklydau. Pyragas išėjo fenomenalus. Tamsus, kiek klampaus skonio ir labai intensyvus prieskonių, ypatingai imbiero atžvilgiu (jis tikrai dosniai “kandžiojasi“, tai būkit perpsėti :))

Juodąją melasą mano žiniomis galite įsigyti Livinn, gal būtų ir Aliejuje.

Paruošus pyrago tešlą ji buvo tokia skysta, kad pradėjau abejoti ar pyragas iškeps. Iškepė, tik duokite jam pakankamai laiko ir aklai nepasitikėkite recepte nurodytu laiku.

Taip pat labai siūlyčiau ataušusį pyragą suvynioti į maistinę plėvelę ir leisti jam 1-2 dienas pailsėti, skoniam ir kvapam susilieti. Jeigu norite, pyragą galite kepti ir su paprasta melasa, nors skonis gali būti mažiau intensyvus.

Juodosios melasos, stouto ir imbiero pyragas

2 valg. š. sviesto, kambario temperatūros
125 g  nerafinuoto (Demerara) cukraus
1 stiklinė stouto
1 stiklinė juodosios melasos
½ a. š. kepimo sodos
240 g kvietinių miltų
1 v. š. malto imbiero
1 a. š. cinamono
¼ a. š. maltų gvazdikėlių
¼ a. š. šviežiai tarkuoto muskato riešuto
¼ a. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
¼ a. š. kvapiųjų pipirų
¼ a. š. druskos
3 v. š. šviežiai tarkuoto imbiero
3 dideli kiaušiniai, kambario temperatūros
1 a. š. vanilės ekstrakto
150 g tamsaus rudojo cukraus (kaip muscovado ar farinas)
130 g granuliuoto cukraus
¾ stiklinės rapsų ar kitokio bekvapio aliejaus

Orkaitė – 180C. Pasirinktą kepimo formą (aš kepiau 23 cm ilgio kekso formoje) ištepkite sviestu ir pabarstykite demerara cukrumi, kad jis priliptų prie formos. Jei norite minimalistiškai kaip aš – tiesiog išklokite kepimo popieriumi.

Stoutą, melasą sudėkite į prikaistuvį ir užvirkite. Nuimkite nuo ugnies, įmaišykite sodą ir leiskite ataušti iki kambario temperatūros. Gaminkite geriau didesniame dubenyje, nes sudėjus sodą masė labai stipriai laikinai suputoja.

Sumaišykite miltus su prieskoniais, pipirais ir druska.

Dubenyje plakite šviežiai tarkuotą imbierą, kiaušinius, vanilės ekstraktą, rudąjį ir granuliuotą cukrų apie 5 min.
Sumažinkite mikserio greitį iki minimalaus ir įmaišykite aliejų. Lėtai plakite dar apie 5 min. Sudėkite melasos ir stouto mišinį ir dar paplakite kelias minutes.

Per du kartus sudėkite miltų mišinį gerai išmaišant po kiekvieno karto.

Tešlą supilkite į pasiruoštą formą ir kepkite apie 55-65 minutes, priklausomai nuo formos. Kaip ir minėjau, laiku siūlyčiau aklai nesikliauti ir pyragą mediniu krapštuku/ plonu peiliu laikas nuo laiko patikrinti.

Iškepus pyragą leiskite jam apie 15 min. praaušti formoje. Paskui išimkite ir galutinai ataušinkite. Skanauti galite iškart arba suvyniojus į maistinę plėvelę pailsinkite 1-2 dienas.

Pyragas nors ir neturi riebalų, bet suvyniotas į maistinę plėvelę laikosi gana ilgai (mūsų buvo suvalgytas per 5 dienas, bet lengvai būtų tvėręs ir savaitę).

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: