World’s Best Chocolate Cake/ Geriausias šokoladinis pyragas pasaulyje

The cake is also known as World’s Best Chocolate Cake and based on your perception of a perfect chocolate cake it might be the truth.

It was the first recipe I tried from the newly acquired book “Sweet“ by Y. Ottolenghi. Cake is simple to make (though with all the coolings might take some time) and the reward is more than generous. Cake is dense and moist, but not too heavy, rich chocolate ganache – well….it’s chocolate ganache. Period. Coffee mascarpone cream lifts it to the next level as more flavours come in and the cake becomes more of a celebration than everyday treat.

783F674A-4EC4-4647-93A5-248BC75E7BF6.jpeg

Little secret to tell. Specifically for chocolate treats I have set pretty high standards. Usually I am disappointed with them being too sweet or not chocolate-intense enough, finding a perfect brownie recipe has already become a “mission“ that lasts for a few years. And I can honestly say – this cake is a success! Find recipe here.

4124C0A7-DECA-4CF3-8A7A-8C8619863B30.jpeg

Pyragas dar puikiai internetuose žinomas skambiu pavadinimu kaip geriausias šokoladinis pyragas pasaulyje. Priklausomai nuo jūsų įsivaizdavimo apie geriausią šokoladinį pyragą, teiginys gali būti teisingas.

Šis receptas yra pirmasis bandymas iš neseniai įsigytos naujos Y. Ottolenghi saldumynų knygos (ir bandymų bus dar daug, nes knyga neeilinė). Vienas puikiausių dalykų apie šio pyrago receptą yra jo lankstumas. Receptas susideda iš trijų dalių, t. y. palaipsniui pyragas tampa vis progiškenis.
Iškepkite tik pyragą, pabarstykite cukraus pudra/kakava ir turėsite puikų “kasdienį“ šokoladinį kepinį prie kavos ar arbatos. Užtepkite šokoladinio kremo ant viršaus ir pyragas tampa beveik tortu. Pagaminkite šalia maskarponės-kavos kremą ir pyragas jau vertas atskiros progos.

Svarbu, manau, paminėti, kad šokoladiniams kepiniams turiu ypatingai aukštą kertelę, dėl to dažnai jais nusivyliu. Jie būna per saldūs, trūksta intensyvumo, drėgnumo ir pan. Šiam pyragui priekaištų neturiu. Turiu pripažinti, kad pyragas gana rimtai žiūri į jam jau suteiktą titulą.

Pyragas standus, bet drėgnas, švelniai trapus, neperdėm saldus. O visi kiti dalykai tik šauniai papildo, todėl esant norui, nebijokite kepti pyragą vieną ir kartais nesivarginti su visais papildomais pabarstukais.

23224661_1627554883968417_1030627139_o

Geriausias Šokoladinis pyragas pasaulyje
Iš knygos “Sweet“ pagal Y. Ottolenghi

24 cm skersmens pyragui, 12 porcijų

Pyragui:
250 g. kambario temperatūros sviesto, pjaustyto kubeliais
200 g 70 proc. tamsaus šokolado, sulaužyto gabalėliais
1 1/2 a. š. tirpios kavos, ištirpintos 350 ml verdančio vandens
250 g smulkaus balto cukraus
2 dideli kiaušiniai, lengvai išplakti
2 a. š. vanilės ekstrakto
240 g savikėlių miltų*
30 g geros kokybės kakavos miltelių
1/4 a. š. druskos

Šokoladiniam kremui:
200 g 70 proc. tamsaus šokolado, sulaužyto gabalėliais
180 ml riebios grietinėlės
1 v. š. kukurūzų/auksaspalvio sirupo (nebūtina)
1 v. š. nesūdyto sviesto, kambario temperatūros

Mascarponės-kavos-cinamono kremui:
375 ml riebios grietinėlės
190 g maskarponės
1/2 vanilės ankšties minkštimo
2 1/2 a. š. smulkiai maltos espresso kavos
3/4 a. š. cinamono
2 1/2 v. š. miltelinio cukraus

*savikėliai miltai gali būti lengvai sumaišomi namie tokiomis proporcijomis: 1 stiklinė miltų + 1 1/2 a. š. kepimo miltelių + 1/2 a. š. druskos.

Orkaitę įkaitinkite iki 180C, kepimo popieriumi išklokite arba sviestu išteptkite 23-24 cm skersmens (pageidautina atsegamą) apvalią formą.

Į didelį dubenį sudėkite pjaustytą kubeliais sviestą, sulaužytą šokoladą ir užpilkite karšta kava. Maišykite masę kol sviestas ir šokoladas ištirps.
Sudėkite cukrų ir maišykite kol cukrus ištirps.
Į jau kiek praaušusią masę sudėkite kiaušinius, vanilę ir gerai išmaišykite iki vienalytės masės. Persijokite miltus, kakavą ir dalimis įmaišykite į tešlą. Įmaišykite žiupsnį druskos.  Tešlą supilkite į paruoštą formą ir kepkite apie 1 valandą. Pyragas iškils ir įtrūks – nieko baisaus. Ar pyragas iškepęs patikrinkite įsmeigę dantų krapštuką į pyrago vidurį – ištrauktas dantų krapštukas nebeturėtų būti aplipęs neiškepusia pyrago tešla.

Pyragą išimkite iš orkaitės ir bent jau 20 min. leiskite praaušti formoje. Vėliau išimkite iš formos ir ataušinkite galutinai.

Šokoladiniam kremui: šokoladą sudėkite į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite. Grietinėlę su sirupu pakaitinkite iki virimo (bet neužvirkite) ir maisto smulkintuvui veikiant vienoda srovele supilkite į šokoladą ir dar bent jau 10 sec, plakite, kol masė bus vientisa. Įdėkite sviesto ir dar plakite, kol masė vėl bus vientisa ir blizgi (smulkintuvas palengvina, bet naudoti nebūtina – kremą pagaminti galite ir naudojant rankinę šluotelę prieš tai gerai susmulkinus šokoladą, kad jis sparčiai ir vienodai tirptų).
Pasigamintas kremas pradžioje bus gana skystas, todėl pyragą galite arba padengti glazūra, arba kremą ataušinti (jis gerokai sutirštės) ir storu sluoksniu užtepti ant pyrago viršaus. Kremą aušinant – uždenkite dubenį maistine plėvele ir palikite kelioms valandoms ataušti. Vėliau kremą užtepkite ant ataušusio pyrago.

Maskarponės-kavos-cinamono kremas: visus ingredientus maišykite 1-2 minutes iki vientisos ir purios masės.
Kremą patiekite šalia pyrago.

Reklama

Komentarų: 1

  1. […] have tried a few recipes so far and there is still plenty awaiting. This chocolate cake was superb and these brownies are […]

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: