Sūdytos karamelės ir šokolado desertas
Salted Caramel Chocolate Mousse (video)
100 g cukraus
60 g nesūdyto sviesto, pjaustyto
200 ml riebios grietinėlės + apie 100 ml patiekimui
žiupsnis drukos, Maldon ar Fleur de Sel
120 g juodojo šokolado, smulkinto
3 dideli kiaušiniai
Karamelei cukrų sudėti į prikaistuvį storu dugnu ir kaitinti ant vidutinės ugnies kol cukrus ištirps ir karamelė taps tamsaus gintaro spalvos (kai cukrus pradės tirpti, galima švelniai pamaišyti silikonine mentele, kad ištirpęs cukrus apimtų dar neištirpusius cukraus kristalus ir greičiau bei tolygiau padėtų jiems ištirpti). Svarbu stebėti, kad karamelė nesudengtų ir cukrus ištirptų gana tolygiai. Nuimti nuo ugnies, maišant sudėti sviestą (turėkite omeny, kad karamelė pradės šnipšti ir netgi gali kiek pasitaškyti, todėl veido arti nekiškite :)) Maišant lėtai supilеш grietinėlę, kad karamelė taptų vientisa ir kreminė (jeigu karamelę “sutraukė“, dėkite ant silpnos ugnies ir maišant pakaitinkite, kol taps vientisa). Karamelę pagardinti žiupsneliu druskos.
120 g karamelės nupilti ir atidėti. Į likusią karamelę sudėti šokoladą ir išmaišyti, kad šokoladas ištirptų. Masę ataušinti.
Pasiruošti 6 stiklines. Į kiekvienos stiklinės dugną dėti po 1 valg. š. anksčiau atidėtos karamelės ir truputį pasilikti papuošimui.
Į ataušusią šokolado ir karamelės masę rankine šluotele įmaišyti atskirtus kiaušinių trynius. Kiaušinių baltymus išplakti iki putų ir atsargiai įmaišyti į karamelės-šokolado masę. Kremą supilti į pasiruoštas stiklines. Stiklines uždenkite maistine plėvele ir bent jau porai valandų dėti į šaldytuvą.
Prieš patiekiant ant viršaus uždėti plaktos grietinėlės, apšlakstyti likusia karamele ir pabarstyti šokolado drožlėmis.
Skonis: 9.5/10
Kai kam gali pasirodyti desertas per saldus. Man pasirodė iš pradžių, priminė kodėl desertų mes nevalgom pagrindiniam patiekalui dosniom porcijom.
Desertas vertas nuodėmės, gerbiamieji. Saldus, kreminis. Elegantiškas šokolado skonis persipina su saldžia karamele ir laikas nuo laiko vis išlendančiu sūrumu Maldon druskos kristalo dėka. Jei mėgstate šokolado ir karamelės derinius – turėtų tikrai patikti. Pati didžiausia gerbėja nesu, bet receptą tikrai kartosiu dar ne kartą.