This recipe was the cause why I decided to purchase “Sweet“ sometime ago. And not because I would not find the recipe on the internet, but mostly because I just loved the way authors thought about the flavour combination in brownies and expected the whole book to be amazing. And it is.
I have tried a few recipes so far and there is still plenty awaiting. This chocolate cake was superb and these brownies are outrageous!
Not only because tahini and halva and chocolate goes really well together (that nice, eastern twist), but also because the texture, fudgyness and chocolate intensity are very good. Just the way brownies have to be.
I usually tend to be pretty critical about my baking and there are not so many cakes I repeat from time to time, but these brownies are amazing – for you, for your friends and colleagues.
Tahini and halva brownies
Recipe
1 cup plus 1 1/2 tbsp/250 g unsalted butter, cut into 3/4-inch/2-cm cubes, plus extra for greasing
9 oz/260 g dark chocolate (70% cocoa solids), broken into 1 1/2-inch/4-cm pieces
4 large eggs
1 1/3 cups/280 g granulated sugar
3/4 cup plus 3 tbsp/120 g all-purpose flour
1/3 cup/30 g Dutch-processed cocoa powder
1/2 tsp salt
7 oz/200 g halva, broken into 3/4-inch/2-cm pieces
1/3 cup/70 g tahini paste
Preheat the oven to 400°F/200°C. Grease your chosen pan and line with parchment paper, then set aside.
Place the butter and chocolate in a heatproof bowl over a pan of simmering water, making sure that the base of the bowl is not touching the water. Leave for about 2 minutes to melt, then remove the bowl from the heat. Stir until you have a thick shiny sauce and set aside to come to room temperature.
Place the eggs and sugar in a large bowl and whisk until pale and creamy and a trail is left behind when you move the whisk; this will take about 3 minutes with an electric mixer, longer by hand. Add the chocolate and fold through gently with a spatula—don’t overwork the mixture here.
Sift the flour, cocoa powder and salt into a bowl, then gently fold into the chocolate mixture. Finally, add the pieces of halva, gently fold through the mix, then pour or scrape the mixture into the lined baking pan, using a small spatula to even it out. Dollop small spoonfuls of the tahini paste into the mix in about 12 different places, then use a skewer to swirl them through to create a marbled effect, taking the marbling right to the edges of the pan.
Bake for about 23 minutes, until the middle has a slight wobble and it is gooey inside—they may be ready anywhere between 22 and 25 minutes. If using the 12 x 8-inch/30.5 x 20-cm pan, they will need a couple minutes less cooking time. They may seem a little undercooked at first, but they firm up once they start to cool down. If you want to serve them warmish (and gooey), set aside for just 30 minutes before cutting into 16 pieces. Otherwise, set aside for longer to cool to room temperature.
_______________________________
Šie brauniai buvo pagrindinė priežastis dėl ko nusprendžiau nusipirkti Ottolenghi knygą “Sweet“. Ne todėl, kad recepto negalėjau rasti internete, bet veikiau dėl to, kad pamilau kaip autorius mąstė apie braunius ir skonių dermę jose ir tikėjausi, kad visa knyga turėtų būti puiki. Ji yra puiki.
Esu jau išbandžius keletą receptų iš tos knygos, šis šokoladinis pyragas buvo puikus, šie browniai – fantastiški.
Puikūs jie ne tik dėl to, kad halva, tahini bei šokoladas puikiai dera tarpusavyje bet ir dėl pačios brownių tekstūros – jie tvirti, bet intensyvūs ir skaniai besiveliantys burnoje. Būtent tokie, kokie geri brauniai, mano supratimu, ir turi būti.
Kepiau juos jau bent porą kartų ir planuoju kepti dar ne vieną.
Tahini ir halvos brauniai
Iš Ottolenghi knygos “Sweet“
250 g nesūdyto sviesto, supjaustyto kubeliais
260 g juodo kokybiško šokolado, sulaužyto gabaliukais
4 dideli kiaušiniai
280 g cukraus
120 g kvietinių miltų
30 g kokybiškos kakavos miltelių
1/2 a. š. druskos
200 g halvos, supjaustytos/trupintos stambiais gabaliukais
70 g sezamų (tahini) pastos
Orkaitė – 200C.
Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi (mano forma buvo 30 cm x 22,5 cm).
Sviestą ir šokoladą ištirpinkite karšto vandens vonelėje arba mikrobangėje. Išmaišykite iki vientisos masės ir palikite ataušti iki kambario temperatūros.
Kiaušinius su cukrumi plakite apie 3 min. iki purios, pabalusios masės. Atsargiai įmaišykite praaušusią šokolado ir sviesto masę.
Atskirame dubenyje persijokite miltus, kakavą ir druską. Įmaišykite juos į kiaušinių-šokolado masę. Pabaigoje sudėkite halvos gabalėlius ir labai švelniai juos įmaišykite, kad nesutrinti. Tešlą sudėkite į kepimo popieriumi išklotą formą.
Ant viršaus keliose vietose paskirstykite keletą arbatinių šaukštelių sezamų pastos ir dantų krapštuku/peiliu gražiai “pabraukykite“ paviršių marmuriniam efekto įspūdžiui sudaryti.
Kepkite įkaitintoje orkaitėje 22 – 25 min., priklausomai nuo formos dydžio. Siūlyčiau braunius patikrinti po 20 min. Ties kraštais turėtų būti iškepęs, bet viduriukas dar turėtų atrodyti kiek nedakepęs.
Jeigu jums labiau patinka brauniai kaip lavos pyragėliai, tai leiskite ataušti 30-60 min. ir patiekite. Priešingu atveju, siūlyčiau ataušinti iki kambario temperatūros ir per naktį palaikyti šaldytuve, supjaustyti ryte.
Pati “Sweet“ pasiskolinau iš tinklaraščio kolegės Linos, ir… Noriu pagaminti viską. Bet iš viso to “visko“ šie brauniai – pirmieji sąraše. Esu tikra, kad eisiu dėl jų iš proto – mat tahini mėgstu taip, tarsi jie būtų tiesiausias kelias į amžiną džiaugsmą (nors, nu, gal taip ir yra).
Jule, suprantu! Pati pamačius šį receptą nusprendžiau knygą pirkti ir tikrai nesigailiu! 🙂 bandžiau jau kelis receptus ir visi jie pavyko puikiai, o šie brauniai jau greit taps vienu iš signature kepinių! 🙂 tau kaip tahinio fanui turėjo ir millionaires bars su tahini ir halva užkliūti. Jie pas mane aukštai aukštai sąraše to make dabar yra 🙂
Taip taip, juos irgi pasižymėjau. ;} Beje, abiem šiais receptas ir mano mylima Fou de Patisserie pasidalino kovo/balandžio numeryje. Tai kaip jau bepraleisi.. ;}