Nekeptas sūrio tortas

Prasidėjo jis nuo čia ir nuo to laiko išsibaigiau jį į savąjį variantą.

Dabar vienintelis kintantis dalykas yra džemo pasirinkimas, kurį renkamės priklausomai nuo sezono. Pavasaris – rabarbarai vienareikšmiškai. Vasarą – avietės/juodieji serbentai, rudenį – slyvos/obuoliai/svarainiai, žiemą – spanguolės/šaltalankiai ir citrusai.

Džemą būtų patogiausia tepti ant ataušusio biskvito ir ant viršaus sudėti sūrio masę, bet pati mėgstu džemą sutepti per vidurį, kas ne visada išeina pedantiškai.

P1230202-001

Nekeptas sūrio tortas
Adaptuota pagal šį receptą

Biskvitui:
2 kiaušiniai
50 g cukraus
50 g miltų
žiupsnis druskos

Sūrio masei:
250 g maskarponės sūrio
250 g rikotos sūrio
250 ml plakamosios grietinėlės
200 g (1/2 skardinės) saldinto sutirštinto pieno
1 v. š. želatinos

mėgstamo džemo

Orkaitė – 180C.
Trynius ištrinkite su cukrumi iki purios šviesios masės. Įmaišykite dalį persijotų miltų ir žiupsnį druskos.
Baltymus išplakite iki standžių putų.
1/3 baltymų įmaišykite į trynius, kad “atlaisvinti“ masę ir įmaišykite likusius miltus. Sudėkite likusius plaktus baltymus, atsargiai išmaišykite iki purios vientisos tešlos.

22-23 cm skersmens apvalios atsegamos formos dugną išklokite sviestiniu popierium. Sudėkite biskvito tešlą, išlyginkite ir dėkite kepti į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 15-20 min., kol biskvitas paruduos.
Biskvitą pilnai ataušinkite formoje.

Užpilkite želatiną keliais šaukštais kambario temperatūros vandens ir palikite pusvalandžiui išbrinkti.

Sumaišykite maskarponę, rikotą ir kondensuotą pieną iki vientisos masės, kad neliktų gumuliukų.
Išplakite grietinėlę ir įmaišykite į sūrio masę.

Želatiną ištirpinkite, bet stebėkite, kad nebūtų karšta. Maišant lėtai supilkite į sūrio masę.

Jeigu džemą norite tepti ant biskvito – sutepkite ploną sluoksnį džemo ir ant viršaus supilkite sūrio masę. Taip pat galite supilti pusę kiekio sūrio masės, tada (ne visai tolygiai) paskirstyti džemą ir supilti likusią sūrio masę. Paviršių išlyginkite, formą uždenkite maistine plėvele ir nakčiai dėkite į šaldytuvą sustingti.

Prieš patiekiant papuoškite.

Patarimai:

  • kadangi sustingusio sūrio pyrago paviršius ir šonai nėra lipnūs, tai pravartu juos legvai aptepti plakta grietinėle ir pabarstyti liofilizuotom avietėm (puiki spalva), auksiniais/sidabriniai pabarstukais/traiškytais morengais. Vasarą geriausią puošti šviežiomis uogomis, mėtų lapeliais ir cukraus pudra;
  • kad tortą būtų lengviau pjaustyti ir išimti iš formos, tai ataušusį biskvitą “nuimkite“ nuo kepimo popieriaus ir dėkite ant naujo popieriaus arba kitos pusės jau panaudoto biskvito kepimui. Taip pat formos šonus dažniausiai iškloju maistine plėvele.

Skonis: 10/10

Pagaminamas jis greitai, skonis yra fantastiškas, papuošti baltą tortą irgi nesukelia sunkumų ir visada atrodo minimalistiškai, bet įspūdingai. Esu pamažinus želatinos kiekį lyginant su originaliu receptu, nes mėgstu, kad jis pjaustytųsi tvarkingai, bet skonis būtų švelnus ir tirpstantis.
Pastaruoju metu tai mano pasirinkimas visoms progoms nes vis kila įdėjų kokiais naujais skoniais jį galima būtų papildyti.

 

Komentarų: 4

  1. auksepod · · Atsakyti

    Šiandien išmėginsiu – biskvitas jau iškepė, liko tik kremas : )

    1. Laikau špygas, nes pati už šį tortą visada labai sergu 🙂

  2. auksepod · · Atsakyti

    Po kurio laiko užklydau 🙂 Viskas su tortu pavyko puikiai, tik man gal per daug lengva ir kreminė jo tekstūra. Supratau, kad labiau mėgstu tvirtesnius, bet vistiek pyragas sulaukė kitų pagyrų!

    1. Tvirtesnis bus jei daugiau želatinos įdėsi. Aš priešingai, mėgstu švelnesnius, tai želatinos mažinau 🙂

Palikti atsakymą: Diana Atšaukti atsakymą