Juodos duonos ir spanguolių tortas
Beatos Virtuvė, 2016, nr 9
Biskvitai:
200 g juodos ruginės “Agotos“ duonos
5 kiaušiniai
150 g rudojo cukraus
50 g sviesto
1 a. š. prieskonių mišinio meduoliams
100 g skrudintų lazdyno riešutų (nuvalytų nuo odelių)
Kremas:
350 g grietinės
350 g natūralaus graikinio jogurto
1 apelsino
0.5 citrinos sulčių
100 g spanguolių
3 v. š. cukraus
1 v. š. želatinos
Juodos duonos trupiniai torto puošimui:
175 g ruginės “Agotos“ duonos
30 g minkšto sviesto
3 v. š. drėgno rudo cukraus
spanguolių/mėtų/balto šokolado/sidabrinių žirnelių papuošimui
Orkaitė – 180C.
Biskvitams išplakti kiaušinius su cukrum, kol masė pabals, o tūris padidės.
Ruginę duoną susmulkinti į trupinius.
Sviestą ištirpinti ir ataušinti.
Paskrudintus ir nuo odelių nuvalytus lazdyno riešutus sumalti.
Duonos, riešutų trupinius, prieskonius įmaišome į kiaušinių masę. Įmaišome lydytą sviestą.
20-22 cm skermens apvalią formą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite pusę tešlos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15-20 min., kol biskvitas iškeps.
Taip pat iškepkite likusią tešlos dalį. Biskvitus ataušinkite, jei pavyko stori – kiekvieną perpjakite išilgai perpus.
Šaldytas spanguoles sudėkite į prikaistuvį, įtarkuokite apelsino žievelę, supilkite citrinos sultis, įdėkite cukraus ir pakaitinkite, kol spanguolės suvirs į džemą. Ataušinkite.
Želatiną užpilkite išspaustomis apelsino sultimis ir palikite išbrinkti.
Sumaišykite grietinę su jogurtu. Įmaišykite ataušusį spanguolių džemą. Paragaukite, jei trūksta cukraus, įberkite dar cukraus (pageidautina miltelinio, nes jis legviau ištirps).
Želatiną pašildykite, kad ištirptų ir lėtai pilant įmaišykite į kremą.
Į atsegamą formą dėkite biskvitą ir ant jo paskirstykite dalį kremo. Vėl biskvito ir vėl kremo. Taip viską ir susloksniuokite. Pyragas turi pasibaigti kremo sluoksniu.
Formą uždenkite maistine plėvele ir bent jau kelioms valandoms dėkite į šaldytuvą.
Juodos duonos trupiniai: juodą duoną susmulkinkite, sumaišykite su sviestu ir cukrum. Paskleiskite trupintius ant skardos ir maišant pakepkite 10-15 min. iki 180C įkaitintoje orkaitėje. Ataušinkite.
Tortą papuoškite šviežiomis/džviovintomis spanguolėmis, mėtų lapeliais/baltu šokoladu ir pan. Šonus ir viršaus kraštelius gausiai apibarstykite paruoštais juodos duonos trupiniais.
Skonis: 9/10
Tortas pavyko lengvas ir gaivus, skonis kiek netikėtas, juodos duonos biskvitai nustebino.
Turėjau įvairių minčių, kaip kad kepti tik vieną biskvitą, o grietinės-spanguolių masę paruošti kaip sūrio pyragui. Bet manyčiau, kad spanguolinės masės pagal šį receptą būtų per daug ir norint įgyvendinti šią idėją, ją dar reikėtų parutulioti :). Bet kokiu atveju, paruošti juodos duonos spanguolių sūrio pyragą pas mane dabar atsidūrė to do list’e.
Mano pateiktas receptas kiek skiriasi nuo Beatos, nes kai kuriuos dydžius adaptavau savo skoniui, kai kuriuos žingsnius pakeičiau savo patogumo dėlei, kai kur cukraus pamažinau. Pyragas vistiek pavyko ir labai labai neblogas.