Šokoladiniai tartai dažnai atrodo kaip nemenkas iššūkis. Prisipažinsiu, kiek esu gaminus, tokie jie ir buvo – trapi tešla, toliau seka keli skirtingi šokolado sluoksniai, kurių kiekvienas reikalauja ir darbo ir papildomo laiko.
Skirtingai nuo jų – šis yra EASY. Esu jį darius darbo dieną, grįžus po darbo ir truko ne ką ilgiau negu vakarienę pasigamint (beabejo, jei kondensuotą pieną iš anksto būsite išsivirę, o tą aš rekomenduoju padaryti primigtynai ir negalvoti jį pakeisti Rududu. Išsivirsit – suprasit).
Mano vienintelis patarimas (iš patirties), kaitinant šokoladinį kremą – nepersistenkit. Kaitinkit tiek laiko, kiek ir nurodyta, kremas turi vos vos sutirštėti, bet būti dar apyskystis. Persistengsit, kaip ir aš liksit su šokoladine kiaušiniene.
Šokoladinis virto kondensuoto pieno tart’as
David Lebovitz “Mano Paryžiaus virtuvė“
Trapiai tešlai:
85 g sūdyto sviesto, kambario temperatūros
35 g cukraus pudros
didelis kiaušinio trynys
140 g kvietinių miltų
35 g kokybiškų kakavos miltelių
1/4 a. š. fleur de sel ar kitokios druskos kristalais
Įdarui:
230 g juodojo šokolado
2 dideli kiaušiniai
310 ml nenugriebto pieno
1/2 a. š. vanilės ekstrakto/ 1 a. š. tamsaus romo
240 g virto kondensuoto pieno
Fleur de sel druskos
grietinėlės/ledų patiekimui
Trapiai tešlai sviestą ištrinkite su cukrum. Įmaišykite kiaušinio trynį.
Sumaišykite miltus su kakava. Įmaišykite į sviesto masę ir užminkykite tešlą. Ją suvyniokite į plėvelę ir leiskite pailsėti 30 min. kambario temperatūroje.
Tešlą dėkite į 23 cm skersmens formą ir pirštais suformuokite dugną bei šonus (beabejo, tešlą galite tiesiog iškočioti). Druskos kristalus įspauskite į padą, tešlą su forma dėkite į šaldiklį 30 min.
Orkaitė – 200C.
Formą su tešla išimkite iš šaldiklio. Ant tešlos dėkite kepimo popierių ir paskleiskite žirnius/pupeles, kurie neleis tešlai kepant pakilti. Taip kepkite 15 min.
Kepimo popieriumi su svoriais (žirniai/pupelės) nuimkite ir dar kepkite 5 min., kad tešlos dugnas apskrustų.
Apkeptą pagrindą išimkite iš orkaitės, orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 150C.
Įdarui (pasigaminkite kol kepa pagrindas): šokoladą ištirpinkite karšto vandens vonelėje.
Kiaušinius išplakite, pieną pašildykite, bet neužvirkite. Plakant kiaušinius šluotele, plona srovele supilkite pieną, kad masė sušiltų.
Pieno – kiaušinių masę perpilkite atgal į puodą ir pakaitinkite ant mažos ugnies, nuolat maišant 3-4 minutes, kad masė vos vos sutirštėtų.
Karštą masę supilkite į šokoladą, pagardinkite vanile ir išmaišykite (karštą masę taip pat pilu ant netirpinto, sulaužyto šokolado, kuris ištirpsta nuo pieno karščio).
Ant apkepusio, šilto pagrindo dėkite virtą kondensuotą pieną ir jį paskleiskite vienodu sluoksniu (kadangi tart’as bus ką tik iš orkaitės, tai šiluma suminkštins kondensuotą pieną ir jį paskirstyti bus lengviau).
Ant viršaus supilkite šokoladinę masę ir dėkite į orkaitę kepti 20 min.
Po 20 min. orkaitę išjunkite, durelių neatidarinėkite ir tartą palikite dar 25-30 min. išjungtoje orkaitėje.
Tartą išimkite ir galutinai ataušinkite – tobula per naktį šaldytuve uždengus maistine plėvele.
Prieš patiekiant pabarstykite druskos kristalais (kaip Maldon) ir patiekite su plakta grietinėle ar ledais.
Skonis: 10/10
Labai elegantiškas. Šokolado gerbėjai liks be amo.