Šokoladinis burokėlių pyragas

P1220455

Šokoladinis burokėlių pyragas
Chocolate Beetroot Cake

240 g šviežių burokėlių*
200 g kokybiško juodojo šokolado
1/4 puodelio (60 ml) espresso kavos
190 g sviesto
1 stiklinė + 2 v. š. miltų
1 1/4 a. š. kepimo miltelių
žiupsnis druskos
3 v. š. kakavos miltelių
5 kiaušiniai
1 stiklinė cukraus

grietinėlės ir aguonų patiekimui **

* burokėlius išvirėm, nulupom ir sutrynėm į tyrelę. Tyrelės naudojau apie 230-240 g.
** pyragą patiekiant galite naudoti grietinėlę (kas būtų arčiausiai taip vadinamos creme fraiche), Nuvarvintas graikinis jogurtas irgi reikalo negadina. Tiesiog paprastai pabarstytas cukraus pudra jis irgi bus labai gerai.

Burokėlius (nepjaustytus ir neluptus) išvirkite, kol bus minkšti. Ataušinkite, nulupkite ir sutrinkite į tyrelę.
20 cm skersmens apvalią, atidaromą formą lengvai ištepkite sviestu. Orkaitę įkaitinkite iki 180C.
Sumaišykite miltus, kepimo miltelius, kakavą ir žiupsnį druskos.
Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų.

Šokoladą ir sviestą ištirpinkite karšto vandens vonelėje. Nuimkite ir atsargiai įmaišykite espresso kavą. Masei leiskite kelias minutes ataušti ir po vieną įmaišykite atskirtus kiaušinių trynius (maišyti reikėtų intensyviai, kad kiaušiniai nesuvirtų dėl šiltos masės). Įmaišykite cukrų ir burokėlių tyrę.

Baltymus išplakite iki standžių putų.

Į šokolado masę įmaišykite persijotą miltų-kakavos mišinį. Įmaišykite baltymus – 1/3 įmaišykite tam, kad tešla kiek palengvėtų, likusią dalį įmaišykite atsargiai, kad neprarasti purumo.

Tešlą sudėkite į paruoštą formą, dėkite į orkaitę ir karštį sumažinkite iki 160C.
Kepkite apie 40 min., arba kol įsmeigtas į pyrago vidurį dantų krapštukas bus aplipęs drėgnais trupiniais (t. y. ne skysta tešla).

Išimkite ir palikite ataušti formoje.

Prieš patiekiant dėkite ant viršaus grietinėlės/nuvarvinto ir kiek pasaldinto graikinio jogurto ir pabarstykite aguonomis.

P.S. jei pyrago iš karto viso nesuvalgysite, grietinėlė/jogurtas nusidažys rožine spalva. Žodžiu, turėsite tokį simpatišką šokoladinį pyragą su rožiniu kremu 🙂

Skonis: 9.5/10

Net ir perskaičius daug gerų komentarų ir užsikėlus lūkesčius lyg padangės rezultatu likau labai patenkinta. Pyragas švelnus, drėgnas, bet standus. Burokėliai suteikia žemiškumo ir turiu perspėti, kad jeigu jų nemėgstate, tai turėkite omeny, kad natos vistiek laikas nuo laiko išlys.
Visiems kitiems – labai rekomenduoju.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: