Norėčiau pradėti nuo to, kad trumpai apibūdinti kaip aš įsivaizduoju gerą picą. Pagrindas. Svarbiausia pagrindas. Jei yra kepamas geras picos pagrindas, tai didelė tikimybė, jog ir pati pica bus gera.
Mūsų strategija dažnai vadinasi “Margarita“. Pasirinkę naują vietą, kur teoriškai galėtų būti nebloga pica, pradedam nuo Margaritos. Dažniausiai ji būna pigiausia ir, palyginus, negausiai apkrauta. Turim progą gerai įvertinti pagrindą. Jei pagrindas geras, valio, eksperimentuojam ten toliau, jei ne – nematau reikalo užsisakinėti kitas picas.
Pica man – duonos gaminys su priedais. Tiksliau, duonos padas su priedais. Geras duonos padas su priedais ir neatvirkščiai.
Mano manymu, neblogai su šiuo reikalu tvarkosi Vapiano, Užupio Picerija ir Basilico (paskutiniuose dvejuose buvo seniai, galvoju, reikėtų kada pro šalį pravinguriuoti).
O kaip dėl Pizza Land?
Pirmą kart ten apsilankėm prieš keletą mėnesių, kai pica su feta, špinatais ir kaparėliais buvo paskelbta kaip mėnesio pagrindinė. Margaritą palikom tąkart nuošaly ir kaip mat pasičiupom ant plakato siūlomą.
Buvo ne kas. Priežastis gana plačiai paplitusi – per daug visko ant pado. Tada pado nelieka. Yra jaučiamas vien tik įdaras, kuris buvo, maždaug, du kartus storesnis už paplotį, be to, rodos, tą kart ir kaparėlių padaugino. Šiaip ne taip picą pabaigėm ir paskui ilgai ir laimingai gyvenom nekankinami minties, jog Pizza Land galėtų pasiūlyti ką nors tikrai neblogo. Jų šūkis – “Mums patinka daug“, tuo tarpu aš pagalvoju, jog “o man patinka mažiau“.
Visgi, po kiek laiko… Meniu viršuje jie skelbė, jog turi focaccia. Ir viso labo už 6 lt. Pasidarė smalsu, pagalvojom, kad gal prie blankesnės sriubos būtų visai neblogai ir apsilankėm ten antrą kart. Mano įsivaizdavimas apie focaccia buvo kiek klaidingas. Paaiškino, jog tai užkandis prie alaus, o mes atsakėm, jog tiks ir prie sriubos.
Negavau savo įsivaizduojamos focaccia, kaip kad google paveikslėliai skelbia, bet gavau juostelėmis sukarpytą picos padą, pagardintą mocarela, česnakais, kmynais, pesto ir raudonėliais. Reikalas pakankamai sūrus, bet šį kart nenuvylęs taip stipriai, kaip ankstesnė pica. Padas buvo pakankamai plonas, bet bendras įspūdis neblogas – prie trintos sriubos suėjo įdomiau už paprastą grūdinę duoną.
Jau artėjom link Margaritos, bet prieš mus stovėjęs klientas jiems pagyrė jų Pancettos picą, todėl nusprendėm čiuptelti tą. Lyginant su praeitais bandymais – šis sėkmingiausias. Picos padas, lietuviškam kontekste, visai neblogas, o ir įdaras šį kart labiau subalansuotas pasirodė.
Mūsų manymu, vieta pakankamai nebloga (galima rasti geresnių, galima rasti prastesnių) ir net apmaudu, kad šalia esantis CanCan veikiau “daro“ didesnius pinigus už picas nei šioj kategorijoj geresni Pizza Land.